Yazar: Advancity | Eğitim Teknoloğu – Yunus YALIN
Merhaba sayın Advancity okuyucusu, bu makalemizde etkili bir canlı yayın için önemli olan mikrofonlardan bahsedeceğiz. Değineceğimiz konular şu şekilde olacaktır:
Mikrofonun önemi nedir?
Mikrofon nasıl kullanılır?
Etkili bir canlı sunum / konferans için hangi mikrofonu seçmeliyiz?
Daha fazlası için sizin için araştırdık;
Mikrofon nedir?
Mikrofonun yapısı nasıldır?
Mikrofon çeşitleri nelerdir?
Başlıklarına değineceğiz.
Bildiğiniz gibi canlı derslerin olmazsa olmazlarından bir tanesi mikrofondur. Bu makalemizde de bu konuyu ele alacağız.
Mikrofonun önemi nedir?
Etkili bir canlı dersin olmazsa olmazı mikrofondur. Daha etkili bir canlı derste gürültü unsurlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin; bilgisayarınızın fanlarının sesi, köpeğiniz varsa köpeğinizin sesi, trafik bulunan bir bölgede trafik sesi, ofis ortamında diğer insanların sesi gibi sesler canlı ders/konferansı etkileyen unsurları oluşturmaktadır.
Bu noktada çözebileceğiniz problemlerin yanında, çözemeyeceğiniz problemler olan bilgisayar fanı ve trafik sesi gibi seslerin ortadan kaldırılması için doğru mikrofonu kullanmak gerekir.
Mikrofon Nasıl Kullanılır?
Mikrofon kullanımında en önemli faktör konumlandırmadır. Bilgisayarınız masaüstü bir bilgisayarsa mikrofonunuzu masanın üzerine direk koymak yerine titreşimleri azaltacak sünger benzeri bir ürünün üzerine koymanız. Olası kasa ve dizüstü bilgisayarınızın fanlarının seslerini azaltacaktır. Mikrofon kullanırken hoparlörü de göz önünde bulundurmak gerekir. Mikrofonunuzu hoparlörünüzün önüne koymanız. Canlı yayına yüksek yankı göndermenize neden olacaktır. Hoparlör kullanmadan kulaklık ve mikrofon kullanmanız sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Etkili bir canlı sunum / konferans için hangi mikrofonu seçmeliyiz?
Kullanılması gereken mikrofondan önce bir kulaklık edinmenizi tavsiye ederiz. Hoparlör kullanmak konuşmacı sayısı fazla olan oturumlarda yankılara sebep olabilir. Kulaklığın yanında kapasitif mikrofon kullanarak çevreden gelecek sesleri mümkün olduğunca engelleyebilirsiniz.
Kafa üstü kulaklıkların mikrofonlu olanlarını tercih ederek de güzel sonuçlar alabilirsiniz. Canlı ders ve konferanslar için özel olarak üretilmiş tek tarafında kulaklık ve mikrofonun bulunduğu dış dünya ile bağınızın da bulunduğu kulaklık ve mikrofon kombinasyonları da mevcuttur.
Tek kulağınızdan ses alıp vermenizi sağlayan mikrofonlu kulaklığınızın olması, canlı ders ve konferanslar için en uygun seçim olacaktır.
Yazımız aslında burada bitti. Daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen okuyucularımız için mikrofon nedir, mikrofonun yapısı nasıldır ve mikrofon çeşitleri nelerdir konularına da değindik;
Mikrofon nedir?
Sesimizi bir kayıt aletine veya bir canlı yayın düzeneğine aktaran elektronik devredir. Ses dalgalarını elektriksel titreşimlere çeviren, elektro akustik bir cihazdır.
Mikrofonun Yapısı Nasıldır?
Bir mikrofonun yapısında ayrı-ayrı 3 parça vardır. Her 3 parça birbirlerini etkileyerek mikrofonun çalışma sistemini oluşturur.
a) Kasa (İngilizce: Casing), mikrofon diyaframını dış etkenlerden korur ve mikrofona gelecek olan ses sinyallerinin, diyaframa göre kutupsal şeklini (polar diagram) belli eder. Ayrıca ses sinyalini diyaframa iletmeden önce yön tayin edici olarak bir görev üstlenir.
b) Diyafram (İngilizce: Diaphram), akustik ses dalgaları tarafından titreştirilir ve hareketini çevirici ortama iletir.
c) Çevirici (İngilizce: Transducer), diyaframdan aldığı hareketle akustik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Bir mikrofonun tipini çeviricisi belli eder. Örneğin, bir dinamik mikrofonda, akustik enerji elektrik enerjisine hareketli bobinler yardımıyla çevrilir. Çeviride kullanılan malzeme hareketli bobin olduğu için tüm dinamik mikrofonlar “devingen bobinli mikrofon (moving-coil microphone)” olarak adlandırılır.
Mikrofon çeşitleri nelerdir?
1. Dinamik Mikrofonlar
Dinamik mikrofonlar ses dalgaları ile hareket eden diyaframa bağlı bobinin sabit bir mıknatıs içinde hareket etmesinden dolayı bobin uçlarında oluşan gerilim değişimine bağlı olarak çalışır.
2. Kapasitif Mikrofonlar
Sabit levha ve bir de hareketli iletken levha arasında hava boşluğu bırakılarak kapasite elde edilir. Hareketli levha aynı zamanda diyafram görevi de yapar. Kapasitif mikrofonlar şarjlı bir kondansatörün yükü değiştirildiğinde elektrik akımının elde edilmesi esasına dayalı olarak çalışır.
3. Şeritli (Bantlı) Mikrofonlar
Manyetik alan içine yerleştirilmiş ince bir alüminyum ya da kalay levhaya ses sinyalleri çarpınca, manyetik alan içinde hareket eden levhada ses frekanslı akım oluşur. Şeritli mikrofonların empedeansı çok düşük, kaliteleri yüksektir. Sarsıntıdan, rüzgârdan olumsuz etkilendiklerinden kapalı ortamlarda kullanılır.
4. Kristal Mikrofonlar
Kristal mikrofonlar, piezoelektrik olayından yararlanılarak yapılan mikrofonlardır. Quartz ve Roşel (Rochell) tuz kistallerine basınç uygulandığında iki tarafına tutturulan elektrotlar arasında bir gerilim oluşmaktadır.
5. Karbon Tozlu Mikrofonlar
Ses dalgaları alüminyum diyaframa çarpınca titreşerek karbon zerreciklerinin sıkışıp gevşemesine yol açar. Tozlar sıkışınca akımın yolu kısalacağından direnç azalır. Tozlar gevşeyince ise akımın yolu uzayacağından direnç yükselir. İşte bu işlem esnasında sesin şiddetine göre karbon tozlarından geçen akım değişken özellik gösterir. Değişken akım esnasında oluşan ses aktarılır.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Advancity her yerde eğitim imkânı sunarak hayatınızı kolaylaştırır.
Kaynaklar:
https://teknolojiprojeleri.com/teknik/mikrofon-nedir-nasil-calisir
http://elektrikelektronikegitimi.blogspot.com/2018/05/dinamik-mikrofon-nedir-calsma-prensibi.html
http://elektrikelektronikegitimi.blogspot.com/2018/05/kapasitif-mikrofon-nedir-calsma.html
http://elektrikelektronikegitimi.blogspot.com/2018/05/seritli-bantl-mikrofon-nedir-calsma.html
http://elektrikelektronikegitimi.blogspot.com/2018/05/kristal-mikrofon-nedir-calsma-prensibi.html
http://elektrikelektronikegitimi.blogspot.com/2018/05/karbon-mikrofon-nedir-calsma-prensibi.html
Comments