top of page
Yazarın fotoğrafıYunus YALIN

Gelecek Hızlanıyor

Güncelleme tarihi: 15 Ara 2023


Kovid-19'a çözüm bulmaya dönük çalışmalar, 2021'in nasıl geçeceğinin de işaretlerini ortaya koyuyor pandemi ile hızlanan dijital dönüşüm ete kemiğe bürünmüş durumda. Bu yıl günlük hayat için yapay zeka destekli çözümlerle tanışma zamanı olacak.


İnsanlık 2020'de Kovid-19 virüsü ile ölüm tehdidi altında yaşar oldu, dijital dönüşüm ihtiyacı hızlandı. Gelecek beklentisi, bu tehdidin bertarafını önceleyerek düşünülür oldu. 2020 yılında odaklanılan Kovid-19'a çözüm bulmaya dönük süreç, 2021'in nasıl geçeceğinin de işaretlerini ortaya koyuyor. Dijitalleşmeyle yükselişe geçen sektörler 2021 yılının “gelecek” tasarımını şekillendiriyor.


Pandemi İle Birlikte Yükselen Sektörler

Korona virüs salgını, 2020 yılının ilk aylarından bu yana pek çok alanda radikal değişikliklere neden oldu. Bunların başında ise tüketim ve harcama alışkanlıkları geliyor. Ekonomik zorluklar, bulaş riski nedeniyle vatandaşın nakit para ile temasını olabildiğince azaltmaya başlaması ve online alışverişe yönelim kredi kartı başvurularını artırdı. Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) açıkladığı Kasım 2020 kredi kartı ve banka kartı kullanım verilerinde banka kartı sayısının 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 13, kredi kartı sayısının ise yüzde 8 artış gösterdiğini ortaya koydu. Kredi kartı başvurularında ise olağanüstü bir artış var. Hesapkurdu.com Kredi Ürün Müdürü Ersin Yaşar, Kasım 2020'de kredi kartı başvurularına geçen yılın kasım ayına oranla yüzde 321 oranında artış olduğunu söylüyor. Çoğu temassız olan kredi kartı talebi, nakit ihtiyacından çok, bulaş riski nedeniyle nakit para kullanmamak için yapılıyor. Online alışverişin artışı da bu çerçevede değerlendirilebilir. Bu eğilim 2020 yılında da sürecek.


Yapay Zeka Kullanım Alanını Genişletiyor

Yapay zeka (Artificial Intelligence - AI), bir makinenin insan zekası gerektiren bilişsel işlevleri gerçekleştirmesini sağlayan tekniklerin birleşimini tanımlamak için geniş bir tanım olarak kullanılıyor. Stanford İnsan Merkezli Yapay Zeka 2019 Araştırması’na göre, yapay zeka hesaplama hızı, her üç ayda bir iki katına çıkıyor. Rapor, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “Yapay zeka alanında tekelleşen dünyayı yönetir" sözüne atıfta bulunarak, 2020'de Amerika'nın bu alanda global olmayı sürdüreceğini, Çin'in henüz bu alanda önce geçmeyeceğin öngörüyor. Bununla beraber yapay zekanın sektörlerdeki uygulamaları da önem kazanıyor. Yeni nesil otomobillerde yapay zeka kullanımı arttı. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Harald Kroeger, yaz ortasından bu yana, 2,5 milyar Euroluk; kokpit fonksiyonları ve araç gövde elektroniği için merkezi bilgisayar sipariş aldıklarını söylüyor. Bosch, aralık ayı biterken, araç bilgisayarları konusunda milyarlarca euroluk yeni siparişler aldığını açıkladı. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın yeni modelleriyle beraber teknoloji devi Apple'ın 2024'te kendi otonom araçlarına yöneldiği düşünülürse, yapay zekayı kullanan otomotiv sektörünün 2021'de hareketli olacağını söyleyebiliriz.


Artık çoğu temassız olan kredi kartı talebi, nakit ihtiyacından çok, bulaş riski nedeniyle nakit para kullanmamak için yapılıyor. Online alışverişin artışı da bu çerçevede değerlendirilebilir 2021 uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma yılı olacak.


2020'de öğrenci, öğretmen, çalışan veya yeni bilgiye ihtiyaç duyan çok geniş bir kitle, uzaktan eğitimle tanıştı, “Uzaktan Eğitim Yönetim Sistemi ‘Eğitim365 (Üniversite - ALMS)' sistemine giriş yapan kullanıcı sayısı iki kat artışla 2.5 milyon oldu. Diğer yandan asıl patlama ise kullanım miktarında görüldü, düzenlenen aktivite sayısında 100 katın üzerinde bir artış yaşandı. Sektörde geliştirdiği ürünleri ürün ve çözümleri ihraç etmeye hazırlanan Advancity CEO'su Cem Atacık, 2021 yılında uzaktan eğitimin avantajlarından daha etkin bir şekilde yararlanılacağını söylüyor. Atacık, “Bu noktadan sonra online eğitimin geri dönülmez bir şekilde hayatımıza daha fazla dahil olacağını görüyor” diye belirtiyor.


Aynı şekilde uzaktan çalışmayı olanaklı kılmak için, dijital yatırımların artığı gözleniyor. Donanımsal talepler elektronik perakendesindeki markaların cirolarında artışa işaret ediyor. Bununla beraber, iş gücünün her yerden güvenli, bağlı ve üretken olması ihtiyacı, güvenlik ihtiyacını da doğuruyor. Cisco Duo Security'nin yayımladığı yeni bir rapor, şirketlerin bu yıl uzaktan çalışmaya geçiş sırasında uğradığı ve bulut teknolojisi dahil olmak üzere dijital çözümlere geçişi hızlandıran, benzeri görülmemiş BT değişimini gözler önüne seriyor. Bir başka Cisco anketinde ise, şirketlerin yüzde 96'sının pandemi sırasında siber güvenlik politikalarında değişiklik yaptığını tespit ediyor. Bu eğilim 2020'de sürecek ve büyük bir pazar oluşacak.


Lojistikte Güven Yükseldi, E-Ticaret Hacmi Artıyor

Turizm, finans, eğitim, sağlık, fuarcılık ve pek çok sektörü etkilediği gibi pandemi, lojistikte de derinden etkiledi. Pandemiyle birlikte küresel ticaret bıçak gibi kesildi. Bununla beraber küresel ekonominin durumuna ilişkin önemli göstergelerden kabul edilen lojistiğin seyri, ekonomideki değişimlerin de işareti. Hızlı etkilenen, hızlı dönüşen sektör yılın ikinci çeyrekte negatif görünümdeyken, üçüncü çeyrekte pozitife döndü. Yükselen e-ticaret hacminin küresel toparlanmaya katkı sağladığını belirten KPMG Türkiye Taşımacılık Sektör Lideri Yavuz Öner “Türkiye çok ciddi bir e-ticaret potansiyeline sahip ve bu da orta vadede kargo taşımacılığına talebi canlı tutacaktır. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, e-ticaret hacmi 2020 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 64 artışla 91 milyar lirayı aştı” diye hatırlatıyor. E-ticaret sektöründeki perakende devlerinin kendi lojistik şirketlerini kuruyor olmaları ve kargo taşımacılığı üzerindeki yatırımlardaki artış, 2021 yılının sektörde hareketli geçişine işaret ediyor.


Yeşil Ekonomi ve Çevre İstihdam Oluşturacak

Yenilenebilir enerji yatırımları her geçen gün artıyor. Ernst & Young'ın bu yıl 56.'sını hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi'ne göre; hidrojen ve yapay zekâ gibi teknolojik gelişmeler, Kovid-19 sonrası dünyada net-sıfır hedeflerine ulaşırken kritik bir rol oynayacak. Liderlerin, ekonomi iyileşme ile ilgili konuşmaları da yeşil büyümeye odaklanacağını ortaya koyuyor. Küresel danışmanlık şirketi SYSTEMIQ tarafından hazırlanan “Paris Etkisi:


2020'de "uzaktan eğitim yönetim sistemi Eğitim365 (Üniversite - ALMS) sistemine giriş yapan kullanıcı sayısında iki katı aşan bir artışla 2.5 milyon oldu. Diğer yandan asıl patlama ise kullanım miktarında görüldü, düzenlenen aktivite sayısında 100 katın üzerinde bir artış yaşandı. Uzaktan eğitim 2021'de daha etkin bir şekilde kullanılacak.


İklim Anlaşması Küresel Ekonomiyi Nasıl Yeniden Şekillendiriyor” başlıklı raporda, sera gazı emisyonları ve küresel ısınma artmaya devam ederken, ekonomide düşük karbonlu yatırımlara geçişin hız kazandığı belirtiliyor. Güneş ve rüzgar enerjisinde düşen maliyetler bu kaynakları fosil yakıtlardan daha iyi seçenekler haline getirdi. Araştırma, düşük karbonlu yatırımların 2030'a kadar net 35 milyon istihdam yaratacağı öngörülürken, değeri 12,5 trilyon doları bulan bin 500'den fazla şirketin, net sıfır emisyon hedefi belirlediğini tespit etti. Dünyada 200 elektrikli uçak şu anda geliştirme aşamasında bulunurken, bu uçakların 2021'de ticari uçuşlara başlayabileceği öngörülüyor. 2021, yeşil ekonomi yılı olabilir.


5g’ye Devam, 6g’ye Merhaba ve eSIM 2021'de Hayata Geçiyor

5G'nin küresel pazarlarda ticarileştirilmesini hızlandırmak için OPPO, Ericsson ve Qualcomm gibi endüstri lideri ortaklarla yakın bir şekilde çalışıyor. Dünyanın önde gelen akıllı telefon markalarından OPPO'nun Araştırma Enstitüsü Başkanı Levin Liu, 5G hizmetlerini sunmak için dünya çapında 50'den fazla kuruluşla iş birliği gerçekleştirdiklerini söylüyor. 6G için de çalışmalar başladı. Gelecekteki 6G vizyonunun belirlenmesi, insanları fiziksel ve dijital dünyaya bağlamak için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine odaklanan Avrupa'nın yeni 6G araştırma projesi Hexa-X, 1 Ocak 2021'de start alıyor. Projeden sorumlu firma Ericsson'ın Araştırma'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Magnus Frodigh, Türkiye'nin de bu projenin merkezinde olduğunu söylüyor. Sistemlerin güvenilirliği, mobil teknoloji verimliliği sayesinde sürdürülebilirlik, sınırsız bağlanırlık, hızlandırılmış otomasyon ve dijitalleşmeyi içeren proje; 2023 Haziran'a kadar devam edecek.


Bu arada 1 Ocak 2021 tarihi Türkiye telekomünikasyon sektörü için bir milat oluyor. eSIM mimarisi, yerli ve milli olarak sıfırdan, yerli firmalar tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iş birliği halinde geliştirildi. Türkiye, eSIM üreten dört ülkeden biri oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Fiziksel SIM kartın yerine kullanılacak eSIM 2021'de hayata geçecek” diye belirtiyor. Yerli üretim yeni nefis SIM kart eSIM altyapısını Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone kurmuş durumda. eSIM hem akıllı telefon, bilgisayar gibi son kullanıcı cihazlarında hem de otomotiv gibi endüstrilerde ve çeşitli alanlara çözüm sunuyor. eSIM teknolojisi, yerli otomobilde de standart olacak.


Oyun Dünyası 2021'de de Canlılığını Sürdürecek

Tüm dünyada ve ülkemizde oyun endüstrisi sürekli gelişiyor. Video oyunlarında her on yılda bir trend değişikliği var. Pazarlama ve satış uzmanlarına göre, 2021 yılında oyun endüstrisi yeni bir dönüşüm yaşayacak. 2021 yılında da oyun dünyasını değiştirecek birçok yeni ve heyecan verici trendler görülecek. Bu yeni teknolojiler ve trendler karşısında bilgisayar teknolojileri de bu yenilikleri karşılayacak oyun teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyor. Sektörde en yeni sanal gerçekliğin üç boyutlu grafiklerle oluşturulması ve gerçek hayat gibi görünmesini bekleniyor. Bulut oyunlar, el konsolları, sosyal etkili sanal gerçeklik oyunları ve oyun bilgisayarları 2021'in trendlerinde öne geçecek.


Video oyunlarında her on yılda bir trend değişikliği oluyor. 2021 yılında da oyun endüstrisi yeni bir dönüşümü yaşayacak. Birçok yeni ve heyecan verici gelişmeye tanık olabiliriz.



19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page