Yazar: Advancity | Eğitim Teknoloğu – Yunus YALIN
Sıfırdan yazılım öğrenmeye başlamadan önce yazılımın önemini öğrenmemiz gerekir. Günümüzde ev aletleri, oyuncaklar gibi basit cihazlardan uzay mekiği gibi birçok üst düzey teknolojiye kadar her alanda yazılım kullanılıyor. Yazılım vazgeçilmez bir gerçeğimiz haline geldi. Akıllı ev teknolojilerinin de gelişmesi ile birlikte evinizden uzakta olduğunuzda bile yazılımlar sayesinde çamaşır makinesi, süpürge, doğal gaz, elektrik, su, güvenlik kamerası, perde, ekmek yapma… vs gibi cihazları çalıştırabilirsiniz. Günümüzde herkesin hayranlıkla baktığı otonom kendi kendine gidebilen araçlarda milyonlarca yazılım kod satırı bulunuyor. Gelecekte bu cihazlara daha fazlası ekleneceğinden hiç şüphemiz bulunmuyor.
Yazılım ve kodlama bilgilerin şifrelenmeye ihtiyaç duyulması sonucu başladı. “Eğer bir şey yeterince önemliyse, onun için gayret göstermelisiniz. Olası sonuç, başarısızlık olsa bile.” Elon MUSK. Bilgilerin gizlenmesi başarısızlıkla sonuçlansa bile daha güçlü bir şifreleme yöntemi için daha gayretli çalışmak gerekiyordu. Ünlü enigma makinesi yazılımsal şifrelemenin en üst noktasını oluşturuyordu. Yazılımın asıl amacı şifreleme ve şifre çözmeyi en iyi başarmaktı. Bu noktadan günümüzde insanlık için daha faydalı noktalara doğru evrimleşti.
Günümüzde neredeyse yapılan her makinenin içerisinde ve her alanda yazılım ile karşılaşmak mümkündür.
Veri Tabanı Yöneticisi: Yeni veri tabanı oluşturmanın yanında verileri depolama ve güvende tutmak asli görevleridir. Eski veri tabanlarını yeni teknolojiler uygun olarak işler ve aksamaz halde bulundurmalıdırlar.
Yazılım Geliştirici: Yeni veya eski yazılım projeleri için kodlama dillerinden uygun olanı kullanarak kaliteli kod yazım tekniklerine uygun olarak kodlama geliştiren kişilerdir. Proje yöneticisin yönlendirmelerine ve müşteri isteklerine göre yeni yazılımlar geliştirerek karmaşık işlemlerin gerçekleşmesini sağlarlar.
Proje Yöneticisi: Projelerin yönetimini, yapılacak işlerin ve bu işlerin zaman planlamasını personele, bütçeye ve projenin kapsamına uygun olarak planlayan çalışanlardır.
Teknik Yazar: Karmaşık ve teknik bilgileri günlük kullanım diline en yakın uygunlukta insanların anlayacağı bir biçimde yönerge kılavuzu, makale ve belge oluşturan çalışanlardır.
Bilgi Güvenliği Analisti: Bir kuruluşun insan ve teknik kaynaklarının sistemsel korunmasını sağlamak için güvenlik önlemleri alan ve planlayan çalışandır.
Bilgi Sistemleri (IS) Müdürü: Bilgisayar ve teknik materyallerin donanımsal ve yazılımsal güvenliğini sağlayan sorumlulardır.
Veri Bilimcisi: Programlama (SQL, SAS, Python), istatistiksel ve matematikse işlemler, makale yazarlığı ve veri anlatımı ve makine öğrenme becerilerine sahip iş zekası ve analitik becerilerinin yanı sıra veri oluşturan, düzenleyen, analiz eden ve insanların anlamlandırabileceği sunum haline getiren kişilere veri bilimcisi denir.
Endüstri Mühendisi: Elektronik ve mekanik parçaların tasarlanması ve programlaması ile bir makinanı veya fabrikanın parçalarının doğru çalışmasını sağlayan ve gözlemleyen kişilerdir.
Robotik Mühendisler: robotların ve robotlarla birlikte çalışacak parçaların tasarımı, programlaması, testi ve kullanım iyileştirme işlerini gerçekleştiren çalışanlardır.
Nesnelerin İnterneti Uzmanları: Günlük kullanılan cihazların birbirleri ve sizin ile bağlantıda olmasını ve stabil bir şekilde çalışmasını programlayan kişilerdir.
Dijital Dönüşüm Uzmanları: Bir firmanın dijital ortamlara ve dijital pazarlamaya yönlenmesinde yardımcı olan çalışanlardır.
Daha nice yeni açılan iş sahaları yazılım öğrenmeniz ile birlikte sizleri bekliyor. Sıfırdan veya belli bir seviyede yazılım bilmeniz önemli değil, her zaman günceli yakalamalı ve gerekirse tekrardan bir eğitim alarak güncel yazılım bilgisine erişmeni her zaman sizin için faydalı olacaktır.
Dün, bugün ve yarın son 25 yıldır her geçen gün yazılım ve yazılımla çalışan cihazlar çoğalıyor. Yarından itibaren çoğu meslek yok olurken yerine yazılım özelinde yeni cihazlar ortaya çıkacaklar. Bu nedenle yaşınızın ne olduğuna bakmadan her yaşta ve zamanda sıfırdan yazılım eğitimi alabilir ve öğrenebilirsiniz. Yazılım işi yapamam kodlar bana karmaşık ve anlaşılmaz geliyor dediğiniz noktada da teknik yazar veya dijital dönüşüm uzmanı gibi yazılım oluşturmayan ama yazılım ile bağlantılı işlerden birini veya birkaçını yapabilirsiniz.
Sıfırdan Yazılım Eğitimi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Hedef Yazılım Dilinizi Belirleyin ve Öğrenme Hedeflerinizi Listeleyin.
2. Eğitmeninizin Sizin İçin Belirlediği Rolleri ve Sorumlulukları Yerine Getirmeye Çalışın.
3. Verilen Uygulama Çalışmalarını Eksiksiz Yerine Getirin.
4. Yazılım Öğrenemiyorum Gibi Olumsuz Düşünceleri Unutun ve Eğitmeniniz ile Konuşun.
5. Sıfırdan Yazılım Eğitimi Aldığınız İçin Tam Odaklanın.
Sıfırdan yazılım öğrenmek için dikkat edilmesi gereken detayları birlikte inceleyelim:
1. Hedef Yazılım Dilinizi Belirleyin ve Öğrenme Hedeflerinizi Listeleyin.
Değişik iş kollarında ve birimlerde çalışmak ve çalışmalarınızı hazırlamak için ilk önce geliştirmek istediğiniz yazılım uygulamanızı ve yazılım dilinizi belirlemeniz lazım. Örneğin; LMS (Öğrenim Yönetim Sistemi) yazılımını kurum yöneticileri, sistem yöneticileri, it yöneticileri, personeller, eğitmenler ve öğrenciler tarafından kullanılmaktadır. Öğrenim yönetim sistemini kullanan öğrencilerin kullanım standartları ve etkileşimi daha az ve kolay iken eğitmenin öğrencinin kullanacağı materyalleri geliştirmesi gibi bir işi olduğu için daha fazla sistemi kullanıyor. Sistem yöneticileri öğrenci ve eğitmenler için sistemin daha stabil ve doğru çalışması için her iki gruba da yardımcı olduğu için iş yükü ve kullanımı daha farklı şekilde ilerlemesi gerekiyor.
Bu nedenle kitlelerin gereksinimlerini doğru belirlemek ve birbirleri arasındaki etkileşim ihtiyaçlarına daha etkin etkileşim aktiviteleri eklenmesi gerekir. Aktivite özelinde öğrenme materyalleri geliştirmede akla yatkın, belirli özellikleri taşıyan, yorumlanabilir, raporlanabilir, ölçülebilir ve mantıklı sonuçlar elde edilebilir olmalıdır.
Öğreğin; yeni bir sanal sınıf aktivitesi uygularken öğrenciler için seçilen tamamlama kriterlerine göre öngörülen süreç içerisinde ne kadar etkin olduğu önemlidir.
Bu durum doğru kullanıldığı takdirde öğrenciyi motive ve uyarıcı özelliğe sahip bir olay geçekleşecektir. İşin özüne gelecek olursak yazılıma yeni başlayan biri olarak her zaman ulaşılabilir hedefler belirlemek sizin için daha iyi olacaktır. Sizi zorlayacak ve dikkatinizi dağıtacak ağır projelerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
2. Eğitmeninizin Sizin İçin Belirlediği Rolleri ve Sorumlulukları Yerine Getirmeye Çalışın.
Bir kurumdan yazılım eğitimi alırken size verilen rol ve sorumlulukların bilincinde olarak verilen eğitim materyallerini en verimli bir şekilde kullanmalısınız. Eğitmenleriniz sizin ihtiyaçlarınızı ve nasıl öğrendiğinizi bilemeyebilirler, bu gibi durumlarda eğitmenlerinizden konu tekrar anlatmasını isteyebilir ve farklı yollardan sağlama talep edebilirsiniz. Her bir farklı öğrenme yöntemi ve pekiştireçler sizi sürece daha fazla yakınlaştıracaktır. Sıfırdan yazılım öğrenen biri olarak kendinizi ifade etmekten çekinmeden her şeyi sorun.
Aldığınız eğitimi herkes farklı yolla öğrendiği için farklı eğitim modelleri ortaya çıkacaktır. Diğer arkadaşlarınızın sorduğu sorulara siz de çözümler getirin ve eğitmenin getirdiği çözümü dikkatlice dinleyin. Belki siz de daha etkili öğrenme sağladığınız bir yöntem bulabilirsiniz. Örneğin; bir kod ile matematiksel bir işlem yapıyorsunuz ama yazdığınız kod satırlarca sürüyor. Fakat eğitmeniniz veya arkadaşınız bunun daha kolay yolunu bilip birkaç kodda matematiksel işlemi çözüyor. Sizin de kolay ve hızlı kod yazmanız için yararlı bir çalışma ortaya çıkacaktır.
3. Verilen Uygulama Çalışmalarını Eksiksiz Yerine Getirin.
Eğitmenleriniz size ne kadar çok eğitim materyalleri verirse versin veya eğitimi ve sorduğunuz soruları ne kadar anlatırsa anlatsın sıfırdan yazılım eğitimi olan biri olarak pratik eğitim almalı ve siz de pratik yapmalısınız. Proje geliştirmeye dayalı bir eğitim fırsatı yakalamak bulunulmaz bir fırsattır. İzle, gör, dene ve yap adımlarını uygulayarak yazılım eğitiminde gerçek bir deneyim alarak sıfırdan veya belli bilgi seviyesinde bile olsanız yazılım öğrenmeniz daha kolay olacaktır.
İzle ve Gör: Yüz yüze, online canlı eğitim veya video eğitimleri etkili izleyerek görme sürecini tamamlayın.
Dene: Anlatılan ve aktarılan yönergeleri izlerken deneyerek uygulayın.
Yap: Tüm süreci yardım almadan kendi başınıza gerçekleştirin.
4. Yazılım Öğrenemiyorum Gibi Olumsuz Düşünceleri Unutun ve Eğitmeniniz ile Konuşun.
Özellikle yazılım eğitim öğrenimi sıkıcı ve uzun süren bir süreç olduğu için dikkat dağınıklığı ve anlaşılmayan noktalar olabilir. Eğitimin bazı noktalarında o ana kadar öğrenilen eğitim bilgilerini mini bir oyun geliştirerek gerçekleştirebilirsiniz. Yazılım eğitimi sürecini parçalara bölerek belli bir parça sonunda veya gerçekleştirdiğiniz uygulama sonunda kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bu sizi eğitime karşı daha motive edici bir ortam oluşturacaktır.
5. Sıfırdan Yazılım Eğitimi Aldığınız İçin Tam Odaklanın.
Aslında sıfırdan yazılım eğitim alın veya belirli bir yazılım bilgisine sahip olun bu durum fark etmez. Aldığınız eğitimi tam odaklanarak aldıktan sonra verimlilik daha çok artacaktır. Eğitim sonrasında eksik kalan noktalar için eğitmeniniz ile bağlantıda kalmaya çalışın ve takıldığınız noktaları iletmekten çekinmeyin. Size sunulmuş eğitim videolarını tekrar tekrar izlemekten ve gerçekleştirilen işlemleri denemekten çekinmeyin.
Sonuca gelecek olursak yaşınız kaç olursa olsun sıfırdan yazılım eğitimi almaktan çekinmeyin ve süreci olabildiğince deneyimleyerek odaklanın. Öğrenme sürecinizde ayrıntılarda boğulmadan öğrenilmesi gereken noktaya odaklanın. Öğrenme sürecini bir bina gibi düşünün, temelinizi oluşturmadan çatı yapanız size yarar sağlamaz. Hatta süreci yarıda kesmenize bile neden olabilir. Bu nedenle ağırdan ama emin adımlar ile yazılım eğitiminize odaklanın ve bu işi başararak süreci tamamlayın.
Comments